Ελληνικά English
Αρχική σελίδα Περισσότερα
Κατηγορίες
Επικοινωνία Περισσότερα
Sitemap Περισσότερα
Εύρος Τιμών
Από:  Μέχρι:
Καλάθι Αγορών Περισσότερα
Άδειο καλάθι
Εταιρίες
Προσφορές Περισσότερα
Το Blog μας Περισσότερα
Πληροφορίες
ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Όροι και Προϋποθέσεις
Newsletter Περισσότερα
Contact Us skype Facebook Email

Ισολογισμός οικονομικού έτους 2013

Τροφικές Δυσανεξίες και Παχυσαρκία. Μύθος ή Πραγματικότητα;
 

 

Τα τελευταία χρόνια, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα, που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Πρόσφατα έχει προωθηθεί στην αγορά και συγχρόνως στην αντίληψη του κοινού πως η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα κάποιων τροφικών δυσανεξιών και η αντιμετώπιση της γίνεται εύκολα με ένα τεστ. Ένα τεστ στο οποίο φαίνεται ποιες είναι οι τροφές, οι οποίες λειτουργούν ως «δηλητήρια» και «παχαίνουν» τους ανθρώπους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αφαίρεση αυτών τροφών από το διαιτολόγιο θα προκαλέσει απώλεια βάρους και «μαγικά» θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του βάρους. Ποια είναι η αλήθεια και από ποιο σημείο ξεκινάει η παραπλάνηση;

Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία.
Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η επιστημονική κοινότητα, τροφική δυσανεξία είναι η διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού, μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού. Με πιο απλά λόγια η ανικανότητα του οργανισμού να μεταβολίσει κάποιο διατροφικό συστατικό.

Κλασικά παραδείγματα τροφικής δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος) και η δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη των δημητριακών, πλην του καλαμποκιού και του ρυζιού).

Κλασικές τροφικές δυσανεξίες είναι :

1) Δυσανεξία στη Λακτόζη:
Το άτομο δεν μπορεί να «πέψει» την λακτόζη των γαλακτοκομικών λόγω ανεπάρκειας ή μειωμένης δραστικότητας του κατάλληλου ενζύμου (λακτάση) με χαρακτηριστικά συμπτώματα τα εξής : Παραγωγή αερίων, αίσθηση έντονου φουσκώματος, συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα και διάρροια,

2) Δυσανεξία στη Γλουτένη (γνωστή και ως Κοιλιοκάκη)
Ο οργανισμός του ατόμου εκλαμβάνει την γλουτένη ως «τοξικό» παράγοντα, με αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του εντέρου, ουσιαστικών για την διεργασία της απορρόφησης και τα τα συμπτώματα είναι : Διάρροια, κακή απορρόφηση των λιπών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απώλεια βάρους , αναιμία, αδυναμία και ότι άλλο συνεπάγεται η κακή θρέψη

Τι ακριβώς δείχνει αυτό το τεστ.
Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες αυτών των τεστ: αυτά που χρησιμοποιούν δείγμα αίματος και αυτά που λειτουργούν με ηλεκτρόδια και ανιχνεύσουν :
1) τροφικές αλλεργίες και
2) καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις ή αλλιώς τροφικές υπεραισθησίες.
Αυτά τα τεστ λοιπόν μας προστατεύουν από τα τρόφιμα ή τα συστατικά τροφίμων που μας προκαλούν αυτή την αλλεργική αντίδραση. Συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων είναι επιδείνωση χρόνιων φλεγμονωδών του οργανισμού (π.χ. αρθρίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, κλπ), έδαφος για ανάπτυξη σπαστικής κολίτιδας και δερματοπαθειών κ.α. Αποκλείοντας τα τρόφιμα από το καθημερινό διαιτολόγιο για τουλάχιστον έξι μήνες, τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος…. «Υπάρχει δυσανεξία στις πρωτεΐνες του γάλακτος και δυσανεξία που προκαλεί το γάλα από την έλλειψη λακτάσης», διευκρινίζει ο γαστρεντερολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή κ. Ηλίας Μαλλάς. «Πέραν αυτής, υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες τροφές, αλλά δεν μπορούμε να συσχετίζουμε τη δυσανεξία ή την αλλεργία με την παχυσαρκία και να τις χρησιμοποιούμε ως μεθόδους απώλειας βάρους».

Η θυσία λοιπόν στο βωμό του εμπορικού κέρδους, ουσιαστικά «μετάλλαξε» ένα τεστ που θα μπορούσε να έχει κάποια διαγνωστική αξία και να συνεισφέρει θετικά σε παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού, σε μια πλάνη μαγικής δίαιτας αδυνατίσματος….

Τζέκος Θωμάς

Πτυχιούχος Διατροφολόγος.

Επιστροφή