Ελληνικά English
Αρχική σελίδα Περισσότερα
Κατηγορίες
Επικοινωνία Περισσότερα
Sitemap Περισσότερα
Εύρος Τιμών
Από:  Μέχρι:
Καλάθι Αγορών Περισσότερα
Άδειο καλάθι
Εταιρίες
Προσφορές Περισσότερα
Το Blog μας Περισσότερα
Πληροφορίες
ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Όροι και Προϋποθέσεις
Newsletter Περισσότερα
Contact Us skype Facebook Email

Ισολογισμός οικονομικού έτους 2013

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
 

 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

 

Eίναι τα οργανικά ή βιολογικά τρόφιμα η υγιής εναλλακτική επιλογή για τα παιδιά μας;

 

Η κατανάλωση οργανικών προιόντων έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την ‘τοξική’ επίθεση που δέχονται τα παιδιά τους από τα συμβατικά τρόφιμα μαζικής παραγωγής των σούπερ μάρκετ.

Συντηρητικά, χημικά πρόσθετα, χρωστικές ουσίες, ορμόνες, αντιβιοτικά, εντομοκτόνα, λιπάσματα και διοξίνες απειλούν την παιδική υγεία. Χιλιάδες χημικές ουσίες, αρκετές από τις οποίες μη φυσικές, ανιχνεύονται στις τροφές που αγοράζουμε καθημερινά από το σούπερ μάρκετ.

Πρώιμες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οργανικά προιόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία -περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μικρότερη αναλογία νερού- ενώ είναι ταυτόχρονα πιο ασφαλή -λιγότερα εντομοκτόνα, νιτρικά, βαριά μέταλλα, μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων και δηλητηριάσεων- συγκρινόμενα με τα συμβατικά τρόφιμα.

 

Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη δράση των τοξικών ουσιών γιατί:

1) Είναι μικρότερα σε βάρος, επομένως απαιτούνται μικρότερες ποσότητες βλαπτικών ουσιών για να τα επηρεάσουν .

2) Καταναλώνουν περισσότερη τροφή ανά κιλό βάρους σώματος, σε σχέση με έναν ενήλικα.

3) Είναι ανώριμα στους αμυντικούς τους μηχανισμούς, όπως η ανοσολογική απάντηση, η νεφρική και ηπατική λειτουργία. Επομένως απομακρυνούν λιγότερο αποτελεσματικά μικρόβια, τοξίνες και άλλους βλαπτικούς παράγοντες.

4) Έχουν μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης, δηλαδή έχουν να ζήσουν πολλά ακόμα χρόνια. Επομένως επικίνδυνες ουσίες που αθροίζονται στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν νόσο έπειτα από χρόνια έως δεκαετίες.

Αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος και έχουν πολλαπλή ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, ειδικά στο κυκλοφορικό σύστημα. Μια διπλή-τυφλή μελέτη από την Ιταλία, δημοσιευμένη το 2007, συμπέρανε ότι τα άτομα που τράφηκαν αποκλειστικά με οργανικά προιόντα για 15 ημέρες παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους κατά 20%, συγκρινόμενα με μια δεύτερη ομάδα ατόμων που, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ακολούθησαν την συνηθισμένη δίαιτα.

Εντομοκτόνα και άλλα χημικά στα τρόφιμα

Έστω και με τα πενιχρά υπάρχοντα στοιχεία, κάποια συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε. Εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, λιπάσματα και συντηρητικά ανιχνεύσιμα στα τρόφιμα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες για την υγεία, ιδιαίτερα μάλιστα στον παιδικό πληθυσμό. Η πρόσληψή τους μέσα από την τροφή είναι σημαντική και συνιστά υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών.

Πρόσφατες μελέτες από διάφορα μέρη του κόσμου αποδεικνύουν ότι τα πιστοποιημένα οργανικά προιόντα δεν περιέχουν τέτοιου είδους τοξικές ουσίες

Σε μία αμερικανική μελέτη του 2003, παιδιά προσχολικής ηλικίας που κατανάλωναν οργανικά φρούτα, λαχανικά και χυμούς είχαν 6 φορές μικρότερη ποσότητα οργανοφωσφωρικών στα ούρα τους. Οι ερευνητές συμπέραναν ανεπιφύλακτα πως, αλλάζοντας τα συμβατικά φρούτα με οργανικά, οι γονείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στην υγεία του παιδιού τους, εξαιτίας των επιπέδων εντομοκτόνων ουσιών στον οργανισμό τους, από υπαρκτό σε αμελητέο.

Αντιβιοτικά

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα, που εντείνεται όχι μόνο από την αλόγιστη χρήση που κάνουμε οι ίδιοι αλλά και από την συστηματική, προληπτική χορήγησή τους στα ζώα, κατά τη βιομηχανική παραγωγή. Τα μικρόβια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά, μεταλλάσσονται υπό την πίεση των αντιβιοτικών και διαπερνούν προς τα πάνω την τροφική αλυσίδα, με συνολικές οικολογικές επιπτώσεις. Πιθανό αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση θανατηφόρων επιδημιών και επικίνδυνων νέων στελεχών που πλήττουν ανθρώπινους πληθυσμούς.

Πρόσθετα και συντηρητικά

Χρησιμοποιούνται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, για να προσδώσουν στο προιόν βελτιωμένη γεύση, χρώμα, εμφάνιση, υφή και να το διατηρήσουν στο ράφι για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ελάχιστα έχουν κάποια διατροφική αξία.  Ενισχυτικά γεύσης χωρίς διατροφική αξία δεν είναι απαραίτητα και εθίζουν το παιδί, το οποίο τελικά αρνείται τις απλές, αγνές γεύσεις.

Η βλαπτική τους επίδραση στα παιδιά έχει επιβεβαιωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία με καλά οργανωμένες, τυχαιοποιημένες, διπλές-τυφλές μελέτες. Το 2007 δημοσιεύτηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό Lancet η μελέτη Southampton, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόσθετα τροφίμων όπως τεχνητές χρωστικές, σε συνύπαρξη με το βενζοικό νάτριο (συντηρητικό) αυξάνουν σημαντικά την υπερκινητικότητα σε παιδιά 3 αλλά και 9 χρονών. Η έρευνα αφορούσε τα πρόσθετα Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129, Ε211. Σύμφωνα με παρόμοια έρευνα που καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα, η αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά των νηπίων δεν αφορά μόνο στα τρίχρονα που ήδη έχουν προβλήματα συμπεριφοράς ή είναι ευαίσθητα να αναπτύξουν υπερκινητικότητα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Η χειροτέρευση στην συμπεριφορά των μικρών που μελετήθηκαν ήταν εμφανής μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, κατά το οποίο κατανάλωναν ελεύθερα τρόφιμα και ποτά, πλούσια σε συντηρητικά και πρόσθετα (10). Tα συντηρητικά που περιέχουν βενζοικό (E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217, E218 and E219) είναι πιθανό να επιδεινώσουν την υγεία σε παιδιά με άσθμα και έκζεμα.

Οι αντιδράσεις στα πρόσθετα δεν εμφανίζονται σε όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο και ένταση, αλλά ιδιαίτερα σε κάποια με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Επειδή ωστόσο δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν προληπτικά οι ευαισθησίες του παιδιού μας, η καλύτερη τακτική θα ήταν τρόφιμα με συντηρητικά να αποφεύγονται κατά το δυνατόν. Αν μάλιστα διαπιστώσετε από μόνοι σας πως ένα συγκεκριμένο γιαουρτάκι ή ένα πακέτο γαριδάκια μετατρέπουν το μικρό σας σε ταύρο εν υαλοπωλείο και χειροτερεύουν την συμπεριφορά του, πρέπει να τα αποσύρετε αμέσως από τη διατροφή του.

 

Ψυχικές επιδράσεις οργανικών και συμβατικών τροφίμων

Ακόμα και σε ψυχοδιανοητικό επίπεδο και παρά το γεγονός ότι ανάλογες έρευνες είναι δύσκολες και ελάχιστες, τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν διαφορές ανάμεσα σε ενήλικες που καταναλώνουν οργανικές τροφές και άλλους που τρέφονται με συμβατικές.

Οργανικά γάλατα, βρεφικά και νηπιακά

Πρόσφατη μελέτη στην Ολλανδία έδειξε ότι η κατανάλωση οργανικού βρεφικού γάλακτος έφερε στατιστικά σημαντική μείωση στο έκζεμα σε μωρά έως 2 ετών

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στα βιολογικά καλλυντικά δεν γίνονται πειράματα σε ζώα ενώ στα συμβατικά είναι υποχρεωτικό για ένα προιόν πρίν βγεί στο ράφι των σούπερ μάρκετ;

 

Πειράματα που έγιναν με εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών έδειξαν ότι η επαφή με μια χημική ουσία, η οποία περιέχεται σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εμποδίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Πρόκειται για τη χημική ουσία methylisothiazolinone (ΜΙΤ), η οποία ανήκει σε μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται βιοκτόνα και χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες χειρός, σαμπουάν, βαφές μαλλιών κι άλλα καλλυντικά (για να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αναπτύσσονται βακτήρια) ενώ ανάμεσα στα άλλα χρησιμοποιείται σε εργοστάσια παραγωγής χρωμάτων, κόλλας, καθώς και σε βιομηχανικά συστήματα ψύξης νερού για να σκοτώνει τα μικρόβια.

Η ουσία αυτή απορροφάται εάν τη φάμε, την αναπνεύσουμε ή έρθει σε επαφή με το δέρμα. Θα συμβούλευα λοιπόν μιαν έγκυο να μη δουλεύει σε ένα εργοστάσιο όπου χρησιμοποιείται αυτή η χημική ουσία, επειδή μπορεί να προκύψει κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Κάθε τρόφιμο που υφίσταται κάποια επεξεργασία πριν βγεί στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενέχει τον κίνδυνο της επιμόλυνσης ή της αλλοίωσης των γνήσιων αρχικών του ιδιοτήτων.

Τέλος, ας μην ξεχνούμε ότι οι φάρμες οργανικής παραγωγής είναι αποδεδειγμένα απείρως φιλικότερες προς το περιβάλλον και μπορούν να συμβάλλουν σε μια αειφόρο, ανθρώπινη ανάπτυξη. Eξίσου ίσως σημαντική με την ποιότητα της οργανικής τροφής είναι και η ευτυχής αίσθηση του γονιού που την αγοράζει με τη βεβαιότητα ότι με τον τρόπο αυτό βοηθάει για ένα καθαρότερο περιβάλλον και για ένα καλυτερο αύριο, μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει το παιδί του.

Γι΄ αυτό λοιπόν προσφέρουμε στα παιδιά μας τροφές όσο το δυνατόν πιο αγνές και ακατέργαστες.

Επιστροφή